Wszystko odpalone i gotowe do grillowania!

Kilka podstawowych wskazówek okaże się przydatnych w każdorazowym przygotowaniu bezpiecznych
i doskonałych posiłków. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat czyszczenia
i użytkowania, należy sięgnąć do Instrukcji Obsługi zakupionego przez Was urządzenia marki Broil King.

• Przed pierwszym użyciem Waszego grilla, zalecamy jego „przepalenie”, w celu oczyszczenia. Wyjąć ruszt oraz półkę do podgrzewania i umyć je delikatnym mydłem lub detergentem. W momencie gdy ruszt jest wyjęty włączyć grilla, pokrętła ustawić na pozycję High, zamknąć pokrywę i przepalać przez 10 minut. Następnie, przekręcić pokrętła do pozycji OFF i włożyć ruszt na swoje miejsce.

• Zawsze podnieść pokrywę przed zapaleniem grilla. Nie nachylać się nad grillem w momencie jego zapalania. Instrukcje zapalania są wydrukowane na panelu sterującym każdego grilla OMC. Jeżeli grill nie zostanie zapalony stanie się tak najprawdopodobniej z powodu braku iskry w zapalarce. W tym przypadku należy sięgnąć do Instrukcji Obsługi. W międzyczasie możemy łatwo zapalić grilla zapałkami lub zapalniczką,  w następujący sposób:

1. Wyłączyć grilla, pokrętła ustawione na pozycję OFF i odczekać 30 sekund.
2. Włożyć zapaloną zapałkę do otworu na zapałki, który znajduje się w dolnej części przodu piekarnika
i przekręcić prawe pokrętło na pozycję HIGH. Palnik powinien zapalić się w ciągu 5 sekund.

• Zawsze przed użyciem rozgrzewać grilla z zamkniętą pokrywą przez 10 minut, pokrętło ustawione na pozycje HIGH. Zmniejszyć ogień dostosowując go do tego co właśnie grillujemy. Przeczyścić ruszt drucianą szczotką do grilla  i nasmarować pędzlem lub spryskać ruszt olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu grillowanych potraw.

• Zawsze grillować z zamknięta pokrywą. Nie tylko pozwoli to utrzymać równą temperaturę, ale także nasze potrawy będą gotowe szybciej, przy równoczesnym zmniejszeniu zużycia gazu. Zamknięta pokrywa przyczynia się również do uzyskania bardziej wędzonego smaku.

• Ruszt żeliwny może być używany w 3 pozycjach: stroną bez kanalików do góry, stroną z kanalikami do góry lub w pozycji pod skosem. Używać strony bez kanalików w większości zastosowań. Wybierać stronę z kanalikami do grillowania delikatnych potraw, np. ryby i pizzy. Gdy grillujemy steki, kotlety i burgery strona bez kanalików jest idealna do zrobienia na nich wspaniałego wzoru. Strona z kanalikami ułożona pod skosem jest używana przy tłustych mięsach aby odprowadzić nadmiar tłuszczu od potraw i zapobiec zapaleniom.

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Poradnik Grillowania

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: