Grillowanie z wędzeniem…

Grillowanie z wędzeniem lub powolna obróbka cieplna jest bardziej czasochłonną formą grillowania, która daje wyśmienite rezultaty w zakresie otrzymanego smaku.  Mięsa przygotowywane w ten sposób są delikatne,  soczyste oraz mają bogaty smak dzięki procesowi wędzenia i naparowi. Główne cechy tej metody to niska temperatura stosowana przez długi czas, dym tlących się wiórów twardego drewna oraz wilgotne środowisko, dzięki parze unoszącej się z tlących się wiór. W naszym internetowym centrum grilla kupisz wszystko co Ci potrzebne do wędzenia i grillowania w niskiej temperaturze.

Wióra do wędzenia

Drewniane wióra nadadzą subtelny aromat wędzenia każdej grillowanej potrawie. Mamy do wyboru wiele rodzajów aromatycznych wiórów drzewnych oraz kilka wspaniałych akcesoriów do wędzenia.

Dąb, klon czy jabłoń to tylko niektóre gatunki drewna, z którego wióry mogą być wykorzystane do wędzenia w przypadku potraw przygotowywanych na grillu czy w urządzeniu do wędzenia. Najlepiej stosować wióry specjalnie przygotowane w tym celu, ponieważ gwarantują one bezpieczeństwo użytkowania. Większość gatunków drewna miękkiego nie nadaje się do wędzenia (sosna, świerk), ponieważ charakteryzują się wysoką zawartością soków, co może nadać potrawom niepożądany smak. Przygotować wióry drewniane zgodnie z instrukcjami producenta.

Korzystanie z dymu drzewnego zwiększa możliwości grilla. Dym wytwarzamy z wiór drzewa twardego jest doskonałym dodatkiem do nowoczesnego grillowania. Pomyśl o wiórach drzewnych jak o każdej innej przyprawie. Nie zapominaj jednak jak ważne jest zrównoważenie istniejących smaków samego mięsa z marynatami i przyprawami. Tak samo jak przyprawy, różne wióra drzewne nadają bardzo różne smaki – od intensywnych korzennych nut Mesquite i Hickory, po słodkie i pachnące nuty Jabłka i Wiśni. Jeśli nigdy wcześniej nie korzystałeś podczas grillowania z wiór drzewnych – to zacznij od niewielkiej ilości zrębków (1/2 filiżanki nie więcej), mocz je około pół godziny, a następnie dodaj do jednej
z naszych wędzarek ze stali nierdzewnej lub odlewanej z żeliwa. Oferowane przez nas wędzarki kontrolują przepływ powietrza, stwarzają idealne warunki dymienia i jednocześnie zatrzymują popiół. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do spalania się wiór, ponieważ dym z palących się zrębków jest bardzo gorzki i cierpki. Nadaje nieprzyjemny smak jedzeniu. Odpowiednie moczenie wiór
i monitorowanie temperatury jest bardzo ważne szczególnie przy grillu gazowym. Kontrolowanie przepływu powietrza w grillu jest kluczem do kontroli temperatury i dymienia. Gdy już będziesz grillował powoli w dymie drzewnym, wypróbujesz różne smaki wiór, to zachęcamy do eksperymentowania z nimi. Twórz mieszanki smaków np. wiór jabłoni i hickory lub wiśni i olchy a uzyskasz prawdziwie słodki dym.

Wióra do wędzenia Whiskey GrillPro

Pamiętaj, że najlepiej stosować wióry specjalnie przygotowane w tym celu, ponieważ gwarantują one bezpieczeństwo użytkowania. Większość gatunków drewna miękkiego nie nadaje się do wędzenia (sosna, świerk), ponieważ charakteryzują się wysoką zawartością soków, co może nadać potrawom niepożądany smak.

Najlepsze szynki, boczki i owoce morza uwędzisz najlepiej w dymie olchowym.

Nie zapomnij również aby przygotować wióry drewniane zgodnie z instrukcjami producenta. Najczęściej wióry powinny być nasączane wodą przez 30 minut przed użyciem.

Ponieważ powolna obróbka cieplna odbywa się w niskich temperaturach, czas przygotowania potrawy jest znacznie dłuższy niż w przypadku tradycyjnego grillowania

Prezentujemy kilka rodzajów wiórów oraz akcesoria do wędzenia, a Ty sam zdecydujesz ,które będą dla Ciebie odpowiednie.

Wedzarka żeliwna do grilla

Ta mała żeliwna wędzarka ma całkowicie zdejmowaną pokrywę oraz dużą pojemność, więc możesz użyć odpowiednią ilość wiórków. Bardzo dobrze zatrzymuje ciepło a dzięki ograniczonemu przepływowi powietrza nadaje wspaniały smak dymu grillowanym potrawom.

Ta mała wędzarka w kształcie tuby ma bardzo ciekawy wygląd. Ponieważ większość grilli ma nierówną Wędzarka do grilla tubapowierzchnię cieplną, tą wędzarkę można położyć maksymalnie na bok tak, że zmieści się w niej więcej wiórów niż w kwadratowej wędzarce. Otwory znajdują się po bokach wędzarki i na pokrywie. Dno nie ma żadnych otworów, dzięki temu wióra nie zapalą się. Wystarczy tylko zdjąć pokrywę, napełnić wędzarkę ulubionymi wiórami z drzewa i już można wędzić dymem.

Drewniane wióra mają kilka aromatów. Wszystkie z nich są bardzo aromatyczne, jednak niektóre nadają potrawom mocniejszy zapach. Pierwsze dwa to wióra zrobione z drzewa mesquite i amerykańskiego orzecha białego. Są to dwa najpopularniejsze zapachy. Są dość mocne i nadają grillowanym potrawom bardzo oryginalny smak. Idąc dalej mamy olchę, klon, czereśnię i pekan (orzesznik jadalny). Mają bardzo delikatny, subtelny i słodki owocowy aromat. Dalej wióra whisky i cedrowe, mają one bardzo wyraźny charakterystyczny aromat, idealne do różnych kawałków mięsa.

Cedrowe wióra nadają się głównie do wędzenia ryb, natomiast whisky nadają się do wędzenia w krótkim czasie wszystkiego na co masz akurat ochotę

Przed wędzeniem należy namoczyć wióra na co najmniej 20 min i upewnić się że są dokładnie nasiąknięte. Następnie namoczone wióra, bez wody, umieszcza się w wędzarce. Podnosimy ruszt i umieszczamy wędzarkę na powierzchni grzejnej, upewniając się że dym będzie wylatywał bezpośrednio na ruszt.

ZNAJDŹ ODPOWIEDNIE WIÓRA

Typ Wiór Rodzaj dymu Rodzaj mięsa
MESQUITE OSTRY WIEPRZOWINNA, WOŁOWINA, RYBY
HICKORY OSTRY WOŁOWINA, JAGNIĘCINA, WIEPRZOWINA
WHISKEY PIKANTNY WIEPRZOWINA, DRÓB, WOŁOWINA
WIŚNIA SŁODKI WIEPRZOWINA, DRÓB
JABŁKO SŁODKI WIEPRZOWINA, DRÓB, OWOCE MORZA, SERY
OLCHA ŁAGODNY JAGNIĘCINA, WIEPRZOWINA
CEDR JASNY OWOCE MORZA, SERY, RYBY
Reklamy
Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: