Grillowanie na rożnie

Grillowanie na rożnieCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje wyjątkową soczystością i miękkością pieczeni. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane.
• Sztuki mięsa z kośćmi mogą być grillowane na rożnie, jeżeli są dobrze zbalansowane na pręcie żeby mogły się swobodnie odwracać.
• Żeberka można nabić na rożen w „harmonijkę” albo użyć rusztu do żeberek. Ten ruszt jest również znakomity do grillowania kawałków drobiu, ryb czy krewetek.
• Aby nadziać mięso albo drób na pręt, należy założyć jeden szpikulec mocujący na pręt. Następnie należy wbić pręt w środek mięsa lub drobiu i przeprowadzić go przez całą długość. Jedzenie powinno być dobrze wypośrodkowane na pręcie i zabezpieczone drugim szpikulcem, który należy zamocować.
• Sprawdzić wyważenie poprzez puszczenie rączki prętu, tak aby równoważnik odwracał się bez ograniczeń. Zamocować rożen w otworach w obudowie grilla. Pozwolić najcięższej części mięsa skierować się ku dołowi. Ustawić równoważnik w górę od prętu, po przeciwnej stronie najcięższej strony mięsa. Zamocować rączkę prętu.
• Systematycznie sprawdzać czy mięso podczas grillowania odwraca się bez problemu. Dostosować równoważnik, jeżeli jest to konieczne.
• Jedynym właściwym sposobem na stwierdzenie czy mięso jest już gotowe, jest użycie termometru do mięsa. Termometr należy wbić w środek mięsa Nie pozwolić aby termometr dotykał kości.

Mocowanie drobiu na rożnie

Mocowanie drobiu na rożnie

  1. Położyć piersią w dół. Naciągnąć skórę na dziurę w szyi. Podwinąć końcówki skóry; przyszpilić do skóry na karku. Zwinąć w koło szpikulca i zamocować. Odwrócić piersią w górę. Przymocować albo przyszpilić skrzydła do tułowia.
  2. Nałożyć mocowanie na pręt. Włożyć pręt w skórę szyi równolegle do kręgosłupa; wyprowadzić go zaraz za ogonem. Założyć drugie mocowanie na pręt. Włożyć mocowania w okolice piersi i ogona. Sprawdzić wyważenie. Zamocować szpikulce.
  3. Przywiązać ogon do prętu przy pomocy sznurka. Skrzyżować nogi i przywiązać do ogona.

Użycie głównego palnika

• Przed zapaleniem grilla, należy wyjąć ruszt i półkę do podgrzewania. Jeżeli nasz ruszt jest podzielony na części, możliwe jest wyciągnięcie tylko jednego z nich i użycie drugiego do przygotowania ziemniaków lub innych warzyw.
• Umieścić tackę ceramiczną na osłonie palnika i ustawić ją pod centralną częścią mięsa. Wypełnić tackę wodą lub innym płynem, np. sokiem czy winem. Soki i tłuszcz z mięsa się wytapiają i mieszają z płynami z tacki. Mieszanka paruje, unosi się i dodatkowo aromatyzuje mięso.
• Zamocować silnik na rożnie i go włączyć.
• Pokrywa powinna być zamknięta i pokrętła ustawione na LOW albo MEDIUM, nigdy na HIGH.
• Nie pozwolić aby tacka wyschła! Należy sprawdzać poziom płynów i ostrożnie uzupełniać je na bieżąco, jest to konieczne aby zapobiec zapaleniu.

Użycie tylnego palnika rożna

Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest za mięsem nie ma zagrożenia zapaleniami.
• Gdy używamy tylnego palnika zawsze należy wyjąć ruszt* i półkę do podgrzewania.
• Umieścić tackę ceramiczną na osłonie palnika, aby zebrała dodatkowe soki do przygotowania sosu.
• Aby zapalić tylny palnik, należy użyć zapałek.
• Nie używać rożna w deszczową i śnieżną pogodę.
• Gdy go nie używamy, należy się upewnić, że pokrętło jest ustawione na pozycję OFF.
• Nie używać w połączeniu z głównym palnikiem.
• Tylny palnik można łatwo wyjąć, posiada on mechanizm sprężynowy. Należy popchnąć go w prawo i wyjąć.
• Należy wyjąć tylny palnik gdy grillujemy na ruszcie ułożonym pod skosem.
* Za wyjątkiem modelu Broil King Imperial. W tym modelu można grillować bez potrzeby wyciągania rusztu, jeżeli nasze mięso ma średnicę nie większą niż 20cm.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Poradnik Grillowania

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: