Steki z łososia z sezamem i solą

porcja dla 4 osób – czas przygotowania 0:15 (Szybki, ale elegancki obiad.)

Steki z łososia z sezamem i solą

Składniki:

2 łyżki musztardy dijon
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka prażonych nasion sezamowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszać pierwsze 5 składników. Rozgrzać grilla i zmniejszyć ogień do MEDIUM. Nasmarować łososia oliwą z oliwek, solą i pieprzem, do smaku. Położyć rybę na ruszt, posmarować sojową mieszanką i grillować przez 5 minut. Delikatnie odwrócić, polać pozostałą mieszanką i grillować przez kolejne 5 minut. Posypać prażonymi nasionami sezamu i natychmiast podawać.

NOTATKA: aby sprażyć nasiona sezamu, należy wsypać je na małą patelnię, ogień ustawić na LOW
i podsmażać, często mieszając, aż
uzyskają złoty kolor

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na ryby i owoce morza z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: