Bogaty smak potraw dzięki marynatom

Marynaty pozwalają na przygotowywanie interesujących potraw o bogatym smaku. Sprawiają one, że twardsze kawałki mięsa stają się bardziej delikatne i soczyste. Większość marynat zawiera oprócz ziół i oleju, kwaśny składnik , np. sok cytrynowy, wino lub ocet. To właśnie on zmiękcza mięso, pomagając jednocześnie zrównoważyć słodkie lub pikantne smaki marynaty. Jak wykazują badania, marynaty są nie tylko smaczne, lecz także zawierają składniki odżywcze.

Marynaty i Sosy do potraw z grilla

Oleje
Zawartość oleju w marynacie utrwala naturalny smak potrawy i chroni ją przed wysychaniem. Niektóre oleje mogą także wzbogacić smak. Oleje dobre do marynaty to oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych i oleje wzbogacone przyprawami (np. chili).

Składniki kwasowe
Te składniki sprawiają, że mięso jest delikatniejsze, działając na zawarte w nim białka – pozwala to na zmiękczenie powierzchni i absorpcję smaków. Składniki kwasowe to ocet, wino, sherry, sok z cytrusów, jogurt i maślanka. Jogurt i maślanka zapewniają nawilżenie produktów, a marynaty oparte na cytrusach mogą nawet „ugotować” surową rybę.

Dodatki smakowe
To właśnie one zapewniają wyjątkowy smak. Czosnek, imbir i cebula to doskonały punkt wyjścia, lecz można również dodać świeże zioła i chili, by potrawa stała się bardziej pikantna, lub miód i cukier, aby ją osłodzić. Do dodatków smakowych zalicza się skórkę z cytrusów, sos sojowy, musztardę, sól i pieprz oraz zioła i przyprawy.

 

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: