Gruszki z sosem z sera Brie

Gruszki z sosem z sera Brie

porcja dla 4 osób – czas przygotowania 0:20

4 połówki gruszek
1 łyżka rodzynek
⅔ łyżeczki mielonych goździków
szczypta mielonego ziela angielskiego
⅓ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki zmiękczonego masła
1½ łyżeczki masła
1 łyżka mąki
½ szklanki mleka
1 żółtko
⅓ szklanki kwaśnej śmietany
60g rozdrobnionego sera brie

Wymieszać rodzynki, goździki, ziele angielskie, cukier trzcinowy i masło. Położyć każdą połówkę gruszki na podwójnie złożonej folii. Usunąć gniazdo. Powstałą wyżłobię wypełnić mieszanką z cukrem trzcinowym. Dobrze owinąć folią. Grillować na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu na boki, przez 30 minut lub aż będą miękkie. W czasie gdy gruszki się grillują przygotować sos serowy poprzez roztopienie masła w małym rondlu, na bocznym palniku. Mieszając, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko. Postawić z powrotem na palnik i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos uzyska konsystencję rzadkiej śmietany.

Zdjąć z ognia. W małej misce wymieszać żółtko ze śmietaną. Wlać do sosu i dodać 30g sera. Mieszać, aż ser się roztopi. NIE PRZEGRZAĆ. Przykryć, aby zachować ciepło. Odgiąć folię, aby odsłonić gruszki, położyć je na talerzach, polać sosem serowym i przybrać pozostałym rozdrobnionym serem.

Reklamy
Tagged with: ,
Napisane w Desery z grilla, Przepisy do grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: