Marynata Prowansalska

Marynata Prowansalska

porcja dla 8 osób – czas przygotowania 0:05

Tą marynatę zawsze mamy w naszym domu w pogotowiu, aby przygotować kurczaka lub wieprzowinę. Możemy zmienić jej smak różnymi ziołami…nawet sam rozmaryn jest wspaniały.

¼ szklanki musztardy dijon
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka herbes de provence* (patrz notatka)
sól i pieprz, do smaku

Wymieszać wszystkie składniki w szklanym naczyniu, odpowiednim do marynowania.

NOTATKA: mieszanka tymianku , rozmarynu , lawendy i cząbru ogrodowego, dostępna w specjalistycznych sklepach z żywnością i niektórych supermarketach.

Uwaga Wskazówka:

Nigdy nie należy używać marynaty, która nie była podgrzana i nie należy ponownie jej używać, ponieważ może mieć w sobie bakterie z surowego mięsa, które już wcześniej było w niej marynowane.

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Marynaty i Sosy do grillowania

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: