Marynowanie Mięsa

Marynaty pozwalają na przygotowywanie interesujących potraw o bogatym smaku. Sprawiają one, że twardsze kawałki mięsa stają się bardziej delikatne i soczyste. Większość marynat zawiera oprócz ziół i oleju, kwaśny składnik , np. sok cytrynowy, wino lub ocet. To właśnie on zmiękcza mięso, pomagając jednocześnie zrównoważyć słodkie lub pikantne smaki marynaty. Jak wykazują badania, marynaty są nie tylko smaczne, lecz także zawierają składniki odżywcze.

 

Czasy marynowania mięsa

 

Składniki

Przykłady

Czas marynowania

Jagnięcina, Wołowina, Wieprzowina, Steki

Kotlety

Pieczeń

2-4 godziny

4-6 godzin (lub całą noc)

Drób-Filety

Kotlety, Skrzydełka, Podudzia

Indyk

2-4 godziny

4-6 godzin (lub całą noc)

Owoce Morza

Krewetki i Kalmary

1-2 godziny

Ryby w całości

Steki, Filety

15 minut – 1 godzina

Warzywa

Cukinia, Pieczarka, Papryka

15-minut – 1 godzina

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Marynaty i Sosy do grillowania, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: