Płonące banany

Przepis na płonące banany

porcja dla 4 osób – czas przygotowania 0:15

¼ szklanki cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
4 banany
3 łyżki Grand Marnier™
2 łyżki połówek orzechów pekanowych, można je zastąpić
migdałami lub orzechami piniowymi

Umieścić cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i ziele angielskie na patelni. Podgrzać mieszankę na grillu, pokrętło ustawione na pozycję MEDIUM, doprowadzić do wrzenia, dokładnie mieszając. Obrać banany i pokroić wzdłuż, w ćwiartki. Ułożyć na patelni i gotować przez 3-4 minuty. Dodać orzechy pekanowe. Wlać Grand Marnier™ do szklanki a następnie na patelnię. Trzymać butelkę z dala od grilla. Gdy mieszanka zacznie skwierczeć, podpalić używając długiej zapałki. Podawać na ciepło z lodami.

Grand Marnier™ to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%.

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Desery z grilla, Przepisy do grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: