Kurczak na puszce piwa

kurczak na puszce piwa

porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:10

Soczysty, zdrowy, pełen smaku i łatwy! Tłuszcz skapuje i cały czas nawilża kurczaka, gdy się piecze. Aby sprawę jeszcze ułatwić, spróbujmy użyć Stojak do Kurczaka GrillPro.
1 duży cały kurczak (2-2½ kg)
1 puszka piwa 355 ml
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 cytryna, cienko pokrojona
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka świeżego tymianku
sól i pieprz, do smaku

PRZYGOTOWAĆ KURCZAKA:
Wyciąć tłuszcz i podroby z wnętrza tułowia kurczaka. Opłukać i osuszyć. Przyprawić
kurczaka z zewnątrz świeżo zmielonym pieprzem.
PRZYGOTOWAĆ GRILL:

Wyjąć ruszt i ustawić tackę ceramiczną pośrodku niższej części grilla. Włożyć z powrotem ruszt i nasmarować go oliwą. Wlać płyny, piwo albo wodę do ceramicznej tacki. Piwo wycieknie z puszki podczas grillowania, ale należy upewnić się, aby tacka nie wyschła. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do MEDIUM.

Otworzyć puszkę piwa i obok zrobić w niej kilka dodatkowych dużych dziur (tylko w górnym denku). Wylać górne 2½cm piwa, następnie włożyć czosnek i zioła do puszki. Zamiast piwa można użyć 120-180ml białego wina. Następnie, trzymając kurczaka skierowanego w górę, z otworem w tułowiu
skierowanym w dół, włożyć w wydrążenie puszkę z piwem. Postawić kurczaka po środku grilla, nad tacką ceramiczną. Rozłożyć nogi, aby uformować swego rodzaju statyw, w celu jego wsparcia. Teraz kurczak jest ustawiony skrzydłami do góry a nogami w dół, blisko rusztu. Aby ułatwić sprawę, spróbujcie użyć Stojak  do Kurczaka GrillPro. Zamknąć pokrywę i grillować około 1½ godziny (18 min. na każde ½kg), albo aż wewnętrzna temperatura mięsa piersi osiągnie 77°C albo 170°F. Umieścić deskę do krojenia na półce obok grilla i użyć szczypiec aby podnieść kurczaka, który ma nadal puszkę z piwem w środku. Przenieść go na deskę, podtrzymując puszkę od spodu dużą metalową szpatułką. Odstawić na 5 minut przed krojeniem mięsa z górnej tuszy. Uwaga: należy bardzo uważać, aby nie rozlać gorącego piwa w trakcie krojenia.

 

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na drób z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: