Łączenie potraw z grilla z piwem i winem

Łączenie potraw z winem lub piwem

Sukces kucharza jest mierzony przede wszystkim smakiem przyrządzonych potraw, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak duże znaczenie ma dobór odpowiednich napojów. Smak napojów może przełamywać, neutralizować lub uzupełniać smak serwowanego jedzenia.

Wszyscy wiemy, że do grilla dobrze pasuje piwo, jednak niektóre gatunki piwa szczególnie dobrze współgrają z określonymi potrawami. Jeżeli twoi goście nie przepadają za piwem, doskonałym dodatkiem może być wino. Nie wystarczy jednak przyjąć, że czerwone wino pasuje do czerwonych mięs, a białe wino do drobiu i ryb.  Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, który pomoże Ci dobrać odpowiednie wino lub piwo do przyrządzanych na grillu potraw.

Idealnym piwem do lekkich potraw, np. warzyw, ryb czy drobiu, jest piwo pszeniczne. Piwo to nie zdominuje łagodniejszych smaków i zapewni doskonałe uzupełnienie kompozycji posiłku. Jeżeli wolisz wino, wybierz lekkie białe wino.  Wiele osób lubi przyrządzać potrawy z grilla na ostro; jeżeli i Ty do nich należysz, zaserwuj do takich posiłków takie piwa pszeniczne, jak Golden Ale, Blonde Ale czy

American Ale. Jeżeli chodzi o wino, Riesling czy Pinot Blanc będzie pasować niemal do każdej pikantnej potrawy. Do potraw cięższych, takich jak steki, żeberka, polędwica wieprzowa czy jagnięca, należy zaserwować napój, który im dorówna, ale nie zbyt ciężki. Z win polecamy głęboki czerwony trunek, np. Ok.aed merlot, Cabernet Franc czy Shiraz. Pełny smak tych win doskonale pasuje do grillowego aromatu mięs. Doskonałym piwem do pizzy, zapiekanych kanapek czy zup (tak wszystkie te potrawy można przyrządzić na grillu) będzie Amber Ale. Dobór wina do pizzy jest nieco trudniejszy. Pizza wegetariańska będzie smakować znakomicie z czerwonym winem Petite Sirah. Z kolei smak pizzy ze składnikiem mięsnym, np. kiełbasą Pepperoni czy kurczakiem, świetnie ożywi wino Zinfandel. Wreszcie, czym byłoby grillowanie bez naszych kiełbasek, hot-dogów, czy hamburgerów. W tym przypadku najlepsze będzie tradycyjne piwo angielskie. Zawarty w piwie chmiel idealnie przebija się przez tłuszcz i zapewnia orzeźwiający smak. Natomiast z win najlepsze będzie wino Rose, zwłaszcza w połączeniu z włoskimi kiełbaskami.

 Nie ma żelaznych reguł i ścisłych zasad łączenia alkoholu z potrawami z grilla. Może i słusznie, bo każdy z nas ma swoje upodobania.

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: