Regularne czyszczenie grilla jest bardzo proste

Czyszczenie grilla

Po grillowaniu, należy wypalić pozostałości jedzenia z rusztu i osłony palnika, tak aby grill był gotów na następny raz. Rozgrzać grilla, pokrętło na pozycji HIGH, zamknąć pokrywę i wypalać przez około 5 minut. Nie odchodzić od grilla. Po jego wyłączeniu użyć szczotki do grilla do wyczyszczenia rusztu  Pamiętaj, że grill jest gorący, użyj rękawicy ochronnej.

Nie musicie myć rusztu i półki do podgrzewania po każdym grillowaniu. Jeżeli chcecie to robić, użyjcie płynu do mycia grilla  roztworu delikatnego mydła i wody. Dokładnie spłukać. Nigdy nie stosować komercyjnych środków do czyszczenia piekarnika. Aby dokonać bardziej gruntownego czyszczenia osłony palnika, należy odczekać aż grill wystygnie i przykryć 3/4 jego powierzchni do grillowania aluminiową folią, błyszczącą stroną do dołu. Włączyć grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, zamknąć pokrywę i wypalać przez maksymalnie 5 minut. Wyłączyć grilla i poczekać, aż wystygnie, aby ściągnąć folię z rusztu.

Doroczne czyszczenie grilla wymaga kilku dodatkowych kroków:

1. Wyciągnąć górną półkę do podgrzewania, ruszt i osłonę palnika. Wyciągnąć palnik z obudowy grilla.

2. Użyć szczotki drucianej, aby oderwać pozostałości jedzenia i popiół z obudowy grilla i pokrywy. Resztki usunąć szpatułką lub podobnym narzędziem. Jeżeli jest to konieczne umyć wewnętrzną stronę obudowy grilla wodą z delikatnym mydłem, następnie spłukać czystą wodą. Przy pomocy ogrodowego węża wypłukać pozostałości jedzenia. Przetrzeć wewnętrzną stronę obudowy grilla suchą, czystą ścierką.

3. Przy pomocy twardej szczotki oczyścić powierzchnię palnika. Przeczyścić wykałaczką albo miedzianym drutem jego przytkane części. Nie używać stalowego drutu, może on zniszczyć szczeliny.

4. Wyczyścić zwężki Venturiego i położyć palnik na miejsce. Sprawdzić czy zwężki Venturiego są odpowiednio umieszczone na przyłączach.

5. Włożyć pozostałe części do obudowy grilla.

Aluminiowy piekarnik jest odporny na rdzę i jego zewnętrzna strona wymaga niewielkiej troski. Jeśli się pojawią na niej białe plamy spowodowane utlenianiem, należy umyć zewnętrzna stronę piekarnika wodą z delikatnym mydłem. Dokładnie spłukać umytą powierzchnię. Przetrzeć ścierką zamoczoną w oleju spożywczym, aby przywrócić jej połysk.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: