Soczysty i łatwy w przyrządzeniu kurczak! Grillowany kurczak na puszcze z piwa

Grillowany kurczak na puszcze piwa


Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotowania 0:20.

1 cały kurczak
1 puszka piwa o pojemności 335 ml
przyprawa do drobiiu
rozmaryn (świeży lub suszony)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

 

 

 

  1. Rozgrzać grilla ustawiając pokrętło na pozycję MEDIUM.
  2. Posyp kurczaka z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą do drobiu.
  3. Odlej nieco piwa z puszki – około 2 cm. Wrzuć do puszki 2 ząbki czosnku i zioła.
  4. Następnie trzymając kurczaka otworem w dół, włóż do niego tak przygotowaną puszkę.
  5. Tak przygotowanego kurczaka, z puszką w środku umieścić na stojaku do grillowania drobiu.Grillowany kurczak na puszcze z piwa
  6. Stojak z kurczakiem ustawić na środku rusztu u przy zamkniętej pokrywie grillować przez około 1,5  godziny, lub do momentu w którym temperatura wewnątrz piersi osiągnie poziom 77 stopni.
Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy na drób z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: