Żeberka grillowane na klonowej desce

zebereka-grillowane-na-klonowej-desce

Przepis dla 4 osób – Czas przygotowania 0:20

1,3 kg żeberek
1 szklanka syropu klonowego
3 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka curry
1 ząbek czosnku
2 zielone cebulki pokrojone w kostkę

 

 

  1. Przed rozpoczęciem grillowania, zanurz deskę w wodzie, soku, piwie lub winie na 30-60 minut.Klonowa deska do grillowania
  2. Pokrętło ustawić na pozycję HIGH i rozgrzać grilla do temperatury 175 stopni. Następnie zmniejszyć ogień, ustawiając pokrętło do pozycji MEDIUM i zostawić tylko jeden włączony palnik. Ściągnąć palcami błonę z tyłu żeberek. Sprawia ro ogromną różnicę w miękkości żeberek. Żeberka zawinąć w folię aluminiową i piec po stronie z wyłączonym palnikiem przez około 75 minut.
  3. W międzyczasie, wymieszać pozostałe składniki w rondelku i przygotować sos. Stosować sos do polewania żeberek podczas grillowania. Resztę sosu podać na stół.
  4. Po upływie około 75 minut wyjąć żeberka z folii, polać z jednej i drugiej strony przygotowanym sosem i kością w dół ułożyć na namoczonej wcześniej desce klonowej. Jedną stronę grilla rozgrzać do temperatury 175 stopni. Na drugiej części rusztu nad palnikiem z minimalnym płomieniem (pokrętło ustawione na pozycji LOW) grillować żeberka ułożone na desce, przez 25-40minut. Żeberka grillujemy przy zamkniętej pokrywie.

Zobacz też cedrowe deski do grillowania.

Reklamy
Tagged with: , , , , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy do grilla, Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: