Jabłkowy schab wieprzowy

Jabłkowy schab wieprzowy

porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:10

Spróbujcie znaleźć wieprzowinę, która nie jest przyprawiona. Ten przepis czerpie korzyści z długiego (24 godziny) czasu marynowania.
 
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
¼ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki jabłecznika
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ¾ kg schabu wieprzowego
 
W małej misce wymieszać wszystkie składniki, poza oliwą z oliwek. Powoli, ciągle mieszając dodać oliwę z oliwek. Włożyć schab wieprzowy do wytrzymałego worka strunowego i polać z wierzchu marynatą. Umieścić worek w płaskim naczyniu. Marynować przez 6 do 24 godzin, odwracając od czasu do czasu. Umieścić ceramiczną tackę poniżej rusztu, wypełnić do połowy wodą albo mieszanką
wody, wina i jabłecznika. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Zmniejszyć ogień, pozycja LOW, nasmarować ruszt oliwą z oliwek i umieścić pieczeń na ruszcie. Grillować przez 1½ godziny, odwracając od czasu do czasu i polewając marynatą.
Reklamy
Tagged with: ,
Napisane w Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: