Marynowany stek z pachwiny wołowej

Stek z pachwiny jest chudą częścią wołowiny, która jest także pełna smaku.
Ten prosty przepis jest realizowany w dwóch etapach: przygotować marynatę
w pierwszy dzień, a grillować w drugi. To jest doskonały przykład swojego
rodzaju bezstresowej rozrywki, którą można sobie zafundować dzięki grillowi
gazowemu.

Marynowany stek z pachwiny wołowejporcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:20

¾ kg steku z pachwiny wołowej
¼ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka soku z limonki
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
1 łyżka azjatyckiego sosu chili
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

 

Opłukać i osuszyć mięso. Delikatnie ponacinać wołowinę w 5cm romby, tak aby pozwolić smakowi marynaty przeniknąć w głąb. Połączyć pozostałe składniki w płaskim, szklanym naczyniu albo w wytrzymałym worku strunowym. Włożyć mięso do marynaty i przykryć albo zamknąć i marynować
w lodówce 6 godzin albo przez całą noc, odwracając 2-3 razy.

Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH i nasmarować ruszt oliwą, aby zapobiec przywieraniu. Położyć stek na gorącym ruszcie i zmniejszyć ogień na MEDIUM. Grillować około 5 minut z każdej strony, aby uzyskać stek średnio krwisty. Odstawić mięso na 3-5 minut przed krojeniem. W międzyczasie, przełożyć marynatę do małego rondla i doprowadzić do wrzenia na bocznym palniku, gotować 2-3 minuty. Stek pokroić w cienkie plastry pod ukosem, w przeciwnym kierunku do włókien.
Skropić mięso ugotowaną marynatą.

Wskazówka

Aby stwierdzić kiedy stek jest gotowy, należy poddać go „próbie palców”. Lewym palcem wskazującym delikatnie dotknąć czubka lewego kciuka. Nie wywierać nacisku, najdelikatniejszy dotyk jest prawidłowy.Prawym palcem wskazującym dotknąć mięsistej części ręki przy podstawie lewego kciuka. Odczucie, które otrzymacie będzie odpowiadać krwistemu stekowi. Teraz dotknąć stek. Aby uzyskać średnio krwisty stek, należy użyć do porównania drugi palec lewej ręki i dotknąć nim mięsistą część kciuka. Aby uzyskać dobrze wypieczony stek, należy użyć do porównania trzeci palec lewej ręki.

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: