Pierwszorzędne żeberka wołowe z rożna

Żeberka wołowe z rożna

porcja dla 12 osób – czas przygotowania 0:05

4 ½ kg żeberek wołowych pierwszej klasy, zwinięte i związane
5 ząbków czosnku, w kawałkach
6 łyżek musztardy dijon
2 łyżki świeżego, posiekanego tymianku
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Pokroić czosnek na kawałki i włożyć do pieczeni. Wymieszać musztardę dijon, tymianek oraz pieprz i pokryć pieczeń tą mieszanką. Włożyć rożen w środek pieczeni i zamocować go szpikulcami. Sprawdzić czy na pewno jest zachowana równowaga. Wyjąć ruszt i zamocować rożen w otworach w obudowie grilla. Pozwolić najcięższej części mięsa opaść na dół. Ustawić równoważnik na górze prętu, po przeciwnej stronie najcięższej części mięsa. Zacisnąć rączkę prętu. Umieścić pieczeń nad ceramiczną tacką wypełnioną płynami: polecamy czerwone wino i wodę. Piec na pozycji MEDIUM przez 3½ godziny, aż temperatura osiągnie 140°F/60°C, do sprawdzenia użyć termometru do mięsa. Odstawić na 20 minut przed krojeniem.

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: