Soczyste hamburgery z grilla

Soczyste hamburgery z grilla

porcja dla 4 osób – czas przygotowania 0:10

Większość z nas w dzisiejszych czasach zwraca uwagę na ilość spożywanego tłuszczu, ale w przypadku hamburgerów, troszkę tłustsze mięso daje wilgotniejszą potrawę. Mielony udziec czy ligawa mają tendencje do wysychania, aczkolwiek, soczysty pomidor mógłby zrekompensować straty zdrowszego wyboru!

¾ kg mielonej wołowiny, najlepiej łopatki
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Delikatnie wymieszać składniki widelcem. Kluczem jest, aby uniknąć nadmiernego dotykania mięsa. Podzielić mięso na 4 porcje i delikatnie ukształtować placki, rozmiarem i kształtem podobne do bułek, które będziemy podawać. Palcami uformować schludne krawędzie, powinniśmy też przestrzegać 2cm grubości placków. Umieścić ruszt pod skosem, tak aby odsączyć tłuszcz. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycje HIGH i naoliwić obficie ruszt, aby zapobiec przywieraniu. Umieścić hamburgery na grillu i zmniejszyć ogień, pokrętło na MEDIUM. Grillować około 6 minut z każdej strony, dbając o to aby NIE przyciskać mięsa do dołu. Podawać ze świeżymi pomidorami i zieloną sałatą.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: