Voilà… idealnie wypieczone steki za każdym razem!

• Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na HIGH
• Nasmarować ruszt oliwą z oliwek
• Postępować zgodnie z zaleceniami poniżej
• Sprawdzić czy mięso jest gotowe
• Przy stosowaniu tej metody należy użyć miękkiego mięsa (antrykot, antrykot z kością, ligawa, polędwica, rumsztyk z kością).

diamentowy-wzor-steka

 

A. Ułożyć stek pod kątem na gorącym ruszcie.
B. Odwrócić stek.

C. Ponownie odwrócić i odpowiednio ułożyć stek.

D. Na koniec, odwrócić jeszcze raz.

 

*grillować na każdej stronie po 2 minuty

 

Nasza wskazówka:

W przypadku grubszych kawałków mięsa, należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas grillowania.
W przypadku cieńszych kawałków mięsa skrócić odrobinę czas ich grillowania.

 

Aby stwierdzić kiedy stek jest gotowy, należy poddać go „próbie palców”.

Lewym palcem wskazującym delikatnie dotknąć czubka lewego kciuka. Nie wywierać nacisku, najdelikatniejszy dotyk jest prawidłowy. Prawym palcem wskazującym dotknąć mięsistej części ręki przy
podstawie lewego kciuka. Odczucie, które otrzymacie będzie odpowiadać krwistemu stekowi. Teraz dotknąć stek. Aby uzyskać średnio krwisty stek, należy użyć do porównania drugi palec lewej ręki i dotknąć nim mięsistą część kciuka. Aby uzyskać dobrze wypieczony stek, należy użyć do porównania trzeci palec lewej ręki.

 

 

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: