ZUPA DE ZAM – Idealny sposób na rozgrzanie się po dniu spędzonym na zewnątrz.

Zupa gotowana na grillu Broil King

porcja dla 12 osób – czas przygotowania 0:30

SKŁADNIKI:

1½ kg słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1cm plastry
3 małe cebule
10 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz, do smaku
1 łyżka startego, świeżego imbiru
2 świeże listki szałwii
1 posiekany ząbek czosnku
⅓ szklanki białego, długoziarnistego ryżu, opłukanego i osuszonego
½ szklanki sera parmezan, do przybrania

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję LOW. Do dużej miski wrzucić pokrojone, słodkie ziemniaki i 3 łyżki oliwy z oliwek. Ułożyć plastry ziemniaków na grillu i piec przez 15 minut, należy je raz obrócić. W międzyczasie, na bocznym palniku rozgrzać w dużym garnku pozostałą oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć, przez około 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek, imbir i szałwię nadal smażąc i mieszając, aż warzywa staną się półprzezroczyste i uzyskają miły zapach. Dodać ugrillowane, słodkie ziemniaki i wlać bulion. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia. Pozwolić by zupa lekko ostygła, a następnie zmielić ją partiami w robocie kuchennym lub blenderze. Podgrzać powstały krem, nałożyć do talerzy i przybrać parmezanem.

Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Przepisy do grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: