Napoleonki z grillowanych warzyw

 

Zastąp lub dodaj warzywa wedle życzenia. Dobrym dodatkiem mogą być młode ziemniaki i czerwona papryka. Pomimo to iż przekładańce są atrakcyjne i łatwe do podawania, można również układać ugrillowane warzywa i ser w naczyniu żaroodpornym.

Napoleonki z grillowanych warzyw

porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:45

½ szklanki oliwy z oliwek
1 duży bakłażan, pokrojony na 12 plastrów (8mm grubości)
3 średniej wielkości cukinie, pokrojone na 24
plastry (6mm grubości)
3 duże pomidory, pokrojone na 6 plastrów
(8mm grubości)
3 średniej wielkości czerwone cebule,
pokrojone na 12 plastrów (8mm grubości)
¾ szklanki sera ricotta
sól i pieprz, do smaku
2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
¼ kg mozzarelli, pokrojonej w 6mm plastry
6 gałązek świeżego rozmarynu

Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję LOW. Posmarować warzywa oliwą z oliwek, przyprawić solą oraz pieprzem i wolno grillować, aż będą miękkie, odwracając raz. Przenieść warzywa na tacę, układając je w pojedynczej warstwie, następnie nakryć je szczelnie folią. Warzywa mogą być grillowane z dziennym wyprzedzeniem, należy je w tym przypadku przechowywać w lodówce po ówczesnym ostudzeniu. Warzywa należy doprowadzić do temperatury pokojowej przed dalszym przetwarzaniem.
Wymieszać w małej misce ricottę, tymianek, sól i pieprz. Umieścić jeden plaster bakłażana na lekko naoliwionej blaszce do pieczenia lub na tacce do pieczenia. Rozsmarować jedną łyżkę mieszanki z ricotty na bakłażanie. Przykryć 2 plastrami cukinii, 1 plastrem cebuli, 1 plastrem mozzarelli, 1 plastrem pomidora, 2 plastrami cukinii i 1 plastrem cebuli. Rozsmarować 1 łyżkę mieszanki z ricotty na cebuli i przykryć drugim plastrem bakłażana. Powtórzyć tą czynność z pozostałymi warzywami, tak aby wyszło jeszcze 5 przekładańców. Drewnianym patyczkiem do szaszłyków zrobić dziurkę do samego spodu, na samym środku każdego przekładańca. Usunąć dolne listki rozmarynu z każdej gałązki, pozostawiając 2½cm z listkami u góry. Włożyć 1 gałązkę do centralnie umieszczonej dziurki w każdym przekładańcu i z powrotem umieścić na grillu. Grzać przez 5 minut, pokrętło ustawione na pozycję LOW lub do momentu, aż mozzarella się roztopi a warzywa będą całe podgrzane.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na warzywa i przystawki z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: