Pieczone słodkie ziemniaki z grilla

Ta doskonała przystawka może być przygotowana bezpośrednio na ruszcie, na lekko naoliwionej Nadstawce do Warzyw i Owoców Morza  albo na lekko naoliwionej blaszce do pieczenia. Słodkie ziemniaki należy odwracać dość często, aby uniknąć przypalenia.

Pieczone słodkie ziemniaki

porcja dla 10 osób – czas przygotowania 0:10

 

8 średnich słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2½cm kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżki świeżych listków tymianku
1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
2 małe ząbki posiekanego czosnku
¼ łyżeczki kruszonej czerwonej papryki w płatkach
1 łyżeczka gruboziarnistej soli

 

 

Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję MEDIUM, do około 185ºC (400°F). Do średniej wielkości miski, wrzucić pokrojone słodkie ziemniaki, oliwę z oliwek, tymianek, rozmaryn, czosnek, czerwoną paprykę i sól. Położyć na ruszcie, na Nadstawce do Warzyw i Owoców Morza lub na blaszce do pieczenia i grillować, aż będą miękkie i przyrumienione, 20-30 minut, często je odwracając. Przełożyć na półmisek i podawać, przybrać gałązkami świeżego tymianku i rozmarynu.

 

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na warzywa i przystawki z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: