Pieprzowy kurczak

Pieprzowy kurczak

porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:20

Te kebaby można podawać na ryżu albo na liściach młodej zielonej sałaty, przybrane ogórkiem i miętą.

¾ kg połówek piersi z kurczaka, bez kości
i skóry
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
¼ szklanki marmolady z moreli
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
2 limonki, wyciśnięte i starta skórka
Namoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, jeżeli używamy.

Pokroić piersi w 2½cm kwadratowe kawałki. W płytkim szklanym naczyniu wymieszać pieprz, sól, marmoladę z moreli, czosnek, sos rybny oraz sok z limonki. Zachować trochę startej skórki z limonki do przybrania a resztę dodać do marynaty. Wymieszać, tak aby powstała kleista pasta. Dodać kurczaka i mieszać, aż będzie dobrze nią pokryty. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do MEDIUM. W międzyczasie, nabić 4 kawałki kurczaka na każdy patyczek. Grillować 4-5 minut z każdej strony lub do momentu gdy będzie gotowy.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na drób z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: