Sycylijski kurczak z grilla

Sycylijski kurczak z grilla

porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:20

4 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki sosu z ostrej papryki
2 kg kurczaka, pokrojonego w kawałki
2 cytryny, wyciśnięte
2 pomarańcze, wyciśnięte i starta skórka
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki sosu do grilla
1 szklanka czarnych oliwek
2 cytryny, przekrojone na pół oraz świeża natka pietruszki do przybrania

 

Czosnek, sól, masło i sos z papryki wymieszać razem w misce, tak aby uzyskać pastę. Rozsmarować pod i na skórze kawałków kurczaka. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do LOW i nasmarować ruszt olejem roślinnym lub oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu. Położyć kawałki kurczaka na ruszcie i grillować przez 30-45 minut, od czasu do czasu odwracając. W międzyczasie, w dużej, głębokiej misce wymieszać sok z cytryn i pomarańczy, startą
skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, likier cytrusowy i sos do grilla. Dodać oliwki. Ułożyć gorące, upieczone kawałki kurczaka w misce i połączyć z sosem. Podawać kurczaka z sosem i oliwkami, przybrać natką pietruszki i połówkami cytryny.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na drób z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: