Warzywa z octem balsamicznym

Słodkość octu balsamicznego uzupełnia wędzony smak warzyw. Jeżeli coś zostanie, możemy dodać trochę ugotowanego makaronu, czarne oliwki, suszone pomidory, siekaną świeżą bazylię i kilka kropel octu balsamicznego i otrzymamy szybką letnią sałatkę.

Warzywa z octem balsamicznym

porcja dla 8 osób – czas przygotowania 0:10

2 czerwone papryki, pokrojone w duże kawałki
1 żółta papryka, pokrojona w duże kawałki
2 małe cukinie, pokrojone w plastry a następnie
w ćwiartki
2 podłużne bakłażany, pokrojone w plastry a następnie w ćwiartki
12 pomidorków koktajlowych
4 pory, pokrojone w paski wzdłuż
¼ szklanki oliwy z oliwek
pęczek świeżego tymianku, umytego i posiekanego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego

 

Wrzucić przygotowane warzywa do miski razem z oliwą z oliwek, tymiankiem i czosnkiem. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do MEDIUM zanim położymy warzywa na grillu. Odwrócić je raz i grillować, aż będą miękkie a zarazem kruche i nabiorą ładnego koloru. Wrzucić do miski i skropić octem balsamicznym. Przyprawić solą i pieprzem, jeżeli sobie tego życzymy. Podawać w temperaturze pokojowej z jakimkolwiek grillowanym mięsem.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na warzywa i przystawki z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: