Małe wędzarki i wióra do wędzenia w grillu

Drewniane wióra nadadzą subtelny aromat wędzenia każdej grillowanej potrawie. Mamy do wyboru wiele rodzajów aromatycznych wiórów drzewnych oraz kilka wspaniałych akcesoriów do wędzenia.

Zaprezentujemy kilka rodzajów wiórów oraz akcesoria do wędzenia, a Ty sam zdecydujesz ,które będą dla Ciebie odpowiednie.

wędzarka żeliwna do grilla

Ta mała żeliwna wędzarka ma całkowicie zdejmowaną pokrywę oraz dużą pojemność, więc możesz użyć odpowiednią ilość wiórków. Bardzo dobrze zatrzymuje ciepło a dzięki ograniczonemu przepływowi powietrza nadaje wspaniały smak dymu grillowanym potrawom.

Wędzarka ze stali nierdzewnej do grilla

Ta wędzarka zrobiona jest z wysokiej jakości stali. Posiada te same funkcje co żeliwna tylko ma inny wygląd. Ograniczony przepływ powietrza dzięki otworom na pokrywie oraz stabilne wykonanie sprawia że konstrukcja jest bardzo sztywna. Wędzarka jest również łatwa w czyszczeniu.

Wędzarka do grilla ze stali nierdzewnej tuba

Ta mała wędzarka w kształcie tuby ma bardzo ciekawy wygląd. Ponieważ większość grilli ma nierówną powierzchnię cieplną, tą wędzarkę można położyć maksymalnie na bok tak, że zmieści się w niej więcej wiórów niż w kwadratowej wędzarce. Otwory znajdują się po bokach wędzarki i na pokrywie. Dno nie ma żadnych otworów, dzięki temu wióra nie zapalą się. Wystarczy tylko zdjąć pokrywę, napełnić wędzarkę ulubionymi wiórami z drzewa i już można wędzić dymem.

Drewniane wióra mają kilka aromatów. Wszystkie z nich są bardzo aromatyczne, jednak niektóre nadają potrawom mocniejszy zapach. Pierwsze dwa , które tutaj mam to wióra zrobione z drzewa mesquite
i amerykańskiego orzecha białego. Są to dwa najpopularniejsze zapachy. Są dość mocne i nadają grillowanym potrawom bardzo oryginalny smak. Idąc dalej mamy olchę, klon, czereśnię i pekan (orzesznik jadalny). Mają bardzo delikatny, subtelny i słodki owocowy aromat. Dalej wióra whisky i cedrowe, mają one bardzo wyraźny charakterystyczny aromat, idealne do różnych kawałków mięsa.

Cedrowe wióra nadają się głównie do wędzenia ryb, natomiast whisky nadają się do wędzenia w krótkim czasie wszystkiego na co masz akurat ochotę.

Przed wędzeniem należy namoczyć wióra na co najmniej 20min i upewnić się że są dokładnie nasiąknięte. Następnie namoczone wióra, bez wody, umieszcza się w wędzarce. Podnosimy ruszt  i umieszczamy wędzarkę na powierzchni grzejnej, upewniając się że dym będzie wylatywał bezpośrednio na ruszt.

 

Advertisements
Tagged with: , , , , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: