Pieczona wołowina na koszu do żeberek i pieczeni

Pieczona wołowina na koszu do żeberek i pieczeni

Pieczona wołowina na koszu do żeberek i pieczeni

Składniki:

1 duży kawałek wołowiny
2 łyżki grubego czarnego pieprzu
2 łyżki gruboziarnistej soli
2 łyżki mielonego rozmarynu
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. 12-24 godzin przed gotowaniem, wypłukaj i osusz mięso z wody. Nasmaruj mięso oliwą z oliwek, a następnie posyp solą, pieprzem i rozmarynem, wetrzyj przyprawy w mięso. Umieść mięso w szklanym naczyniu, przykryj i włóż do lodówki. Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki i pozostaw, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
2. Ustaw pokrętła grilla na HIGH na 10-15 minut. Zredukuj temperaturę na średnią, i można grillować metodą pośrednią. Posmaruj pieczeń oliwą z oliwek. Grilluj co najmniej 1 godzinę w przybliżeniu w temperaturze 150˚C, przewróć pieczeń w połowie grillowania. Od rozmiaru pieczeni zależeć będzie czas grillowania; należy grillować do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 60°C.
3. Wyjmij pieczeń z grilla i przełóż do półmiska. Przykryj folią i ręcznikiem, odstaw na 15 minut przed rozpoczęciem krojenia.
4. Podawaj z ulubionym sosem lub przyprawami.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: