PRZYGOTUJ SWOJEGO GRILLA DO SEZONU

PRZYGOTUJ SWOJEGO GRILLA DO SEZONU

Nic tak nie zapowiada zbliżającego się lata, jak zapach potraw przyrządzanych na grillu. Aby zapewnić bezpieczeństwo i wydajność urządzenia, niezbędne jest kontrolowanie i czyszczenie urządzenia przynajmniej dwa razy do roku. Postępuj zgodnie ze wskazówkami podanymi poniżej, a twój grill będzie zawsze w świetnej formie.

Krok 1

Usuwamy resztki żywności z rusztu, przekręcamy gałki regulacyjne na pozycję „HIGH” i pozwalamy, aby grill pracował przy zamkniętej pokrywie przez 5 do 10 minut albo do momentu, gdy nie będzie się z niego wydobywał dym.

Krok 2

Do czyszczenia rusztu najlepiej stosować długą mosiężną drucianą szczotkę. Należy pamiętać, że grill jest gorący, dlatego niezbędne jest stosowanie rękawic kuchennych lub kawałka materiału do trzymania szczotki. Mycie rusztu i górnej ramy nie jest wymagane po każdym użyciu. W celu umycia tych części zastosować roztwór łagodnego płynu do naczyń i wody. Następnie spłukać gorącą wodą i dokładnie osuszyć miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Nie wolno pozostawiać mokrego rusztu do wyschnięcia ani myć w zmywarce. Podobnie jak żeliwne patelnie, ruszty żeliwne także należy co pewien czas smarować tłuszczem. Taka konserwacja zapewnia ochronę powłoki porcelanowej, ogranicza przywieranie grillowanych potraw oraz chroni ruszt przed rdzą. Rusztu nie wolno smarować tłuszczem zawierającym sól, np. margaryną czy masłem.

Krok 3

Stal nierdzewna jest często stosowana jako materiał do produkcji grillów, ze względu na swą wysoką jakość, trwałość i atrakcyjny wygląd. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak wszystkie materiały, stal nierdzewna także może ulegać odbarwieniu, zabrudzeniu czy uszkodzeniu przez niewłaściwe środki czyszczące, a w szczególności tłuszcz. Do usunięcia pozostałości po żywności z blachy znajdującej się bezpośrednio nad palnikiem używamy skrobaka lub mosiężnej szczotki. Blacha pokryta jest matową porcelanową powłoką która ułatwia czyszczenie.

Krok 4

Zdjąć palnik i sprawdzić, czy nie ma w nim pęknięć i śladów zużycia. Oczyścić zwężki Venturiego przy pomocy przepychacza lub szczotki, aby usunąć wszelkie blokady spowodowane przez pająki lub owady.

Krok 5

Oczyścić wnętrze piekarnika zdrapując jego boki przy użyciu skrobaka i odkurzając go. Zewnętrzne wykończenie należy umyć roztworem delikatnego mydła i wody. Dokładnie spłukać powierzchnię, a następnie przetrzeć kawałkiem materiału zamoczonym w oleju spożywczym. Na piekarnikach wykonanych ze stali nierdzewnej mogą pojawić się odbarwienia. Podczas grillowania, w powietrzu unoszą się cząsteczki tłuszczu, które tworzą osad na przedmiotach wokół grilla. Możesz się o tym przekonać, kiedy po sesji grillowania zdejmiesz okulary i zobaczysz, że pokryte są warstwą tłustego osadu. Kiedy tłuszcz osadza się na gorącej powierzchni, przypala się i przyjmuje formę złoto-brązowego nalotu, który może być odporny na środki czyszczące zalecane do konserwacji stali nierdzewnej. Taki nalot jest często mylony z rdzą lub przebarwieniem stali pod wpływem ciepła. Zgodnie z zaleceniami producentów stali nierdzewnej, nalot przypalonego tłuszczu można usunąć wodą amoniakalną, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Podstawowa metoda to namoczenie zabrudzonego elementu w ciepłym/gorącym roztworze amoniaku (wodzie amoniakalnej), aż osad zmięknie, a następnie spłukanie ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, spłukanie czystą wodą i wytarcie do sucha.

Krok 6

Po ponownym podłączeniu butli gazowej, sprawdzić szczelność. Na końcu sprawdź stan pokręteł, termometru i uchwytu. Wymiana tych przedmiotów odświeży wygląd grilla i sprawi, że urządzenie będzie wyglądało jak nowe.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: