Wędzenie w grillu

Wędzenie w grillu

Używanie wiórek drzewnych do grillowania może się wydawać ekstrawaganckim dodatkiem. Jednak od wieków w wielu kulturach wykorzystuje się dym z drewna w celu konserwacji i zachowania smaku mięsa. Z używaniem wiórek drzewnych jest jak z używaniem przypraw, ważne jest, aby zrównoważyć smaki z marynaty i samego mięsa.

Wiórki mogą dodać smaku na grillu gazowym lub węglowym i tak jak przyprawy mają bardzo różne aromaty (patrz tabela poniżej) – od intensywnych z pikantną nutą jak mesquite i amerykański orzech, poprzez słodkie i aromatyczne jak jabłoń i wiśnia. Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś wiórek do wędzenia, na początku nie przesadzaj z ich użyciem (1/2 szklanki), wystarczy je namoczyć na ½ godziny w wodzie, a następnie przełożyć do małej wędzarki ze stali nierdzewnej lub żeliwnej.

Wędzarnia służy do kontrolowania przepływu powietrza zapewniając idealne warunki. Odpowiednimi wiórkami na początek wędzenia będą wiórki jabłkowe i wiśniowe, ponieważ nadają one łagodniejszy smak.

Tam gdzie jest dym… tam jest ogień?? To bardzo ważne, chodź w rzeczywistości wiórki się nie palą. Po rozpaleniu dym z wędzenia jest bardzo cierpki i gorzki. Nagły wzrost temperatury może mieć również wpływ na ogólny wynik gotowania. Wcześniejsze namoczenie wiórek i monitorowanie temperatury jest bardzo ważne przy użyciu wiórek, zwłaszcza na grillu gazowym. Kontrolowanie przepływu powietrza na grillu węglowym jest kluczowym elementem do utrzymania optymalnej temperatury oraz kontroli dymu – jednak z czasem nabiera się doświadczenia.

Gdy już nabierzesz wprawy w doborze ilości wiórek do otrzymania najlepszego efektu, śmiało możesz zacząć eksperymentować z różnymi smakami wiórek i nawet mieszanek w różnych smakach. Wiele renomowanych restauracji na świecie używa mieszanek wiórek np. jabłko i amerykański orzech lub wiśnia i olcha, takie połączenia gwarantują oryginalny smak i aromat.

Smaki i aromaty wiór do wędzenia

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: