Temperatury przygotowywania posiłków na grillu

termometr do grilla

Ustawienie wysokiej temperatury. Jeśli gałki regulacyjne ustawione są w pozycji „HIGH”, temperatura powierzchni na ruszcie wynosi około 550° F (290° C), gdy grill jest podgrzany. Ustawienie to wykorzystywane jest wyłącznie do szybkiego podgrzewania, szybkiego podsmażania steków i kotletów, oraz do wypalania resztek żywności na ruszcie i brykietach po zakończeniu przygotowywania posiłku. Rzadko ustawienie „HIGH” stosowane jest do dłuższego przygotowywania posiłków.

Ustawienie średniej temperatury. Jeśli gałki regulacyjne ustawione są w pozycji „MEDIUM”, temperatura powierzchni na ruszcie wynosi około 450° F (230° C) przy zamkniętej pokrywie. Ustawienie to wykorzystywane jest do grillowania, prażenia i pieczenia, oraz do przygotowywania hamburgerów i warzyw.

Ustawienie niskiej temperatury. Jeśli gałka regulacyjna ustawione jest w pozycji „LOW”, temperatura powierzchni na ruszcie wynosi około 350° F (175° C). Ustawienie to wykorzystywane jest do wędzenia, pieczenia na rożnie oraz w przypadku przygotowywania chudych posiłków, np. z ryby.

Podane temperatury są wartościami przybliżonymi i mogą zmieniać się w zależności od temperatury zewnętrznej i wiatru.

Podczas gotowania konwekcyjnego lub pieczenia na rożnie polecamy stosować termometr do mięsa w celu uzyskania lepszych wyników.

 

WOŁ./JAGN. KRWISTA

55°C

(130°F)
WOŁ./JAGN. ŚREDNIO WYP.

66°C

(150°F)
WOŁ./JAGN. DOBRZE WYP. 71°C (160°F)
CIELĘCINA DOBRZE WYP. 65°C (150°F)
WIEPRZOW. DOBRZE WYP. 77°C (170°F)
DRÓB DOBRZE WYP. 77°C (170°F)
Reklamy
Tagged with: , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: