Techniki grillowania – gotowanie konwekcyjne i pieczenie na rożnie

GOTOWANIE KONWEKCYJNE

Metoda ta idealnie nadaje się do pieczenia dużych kawałków mięsa na lub bez rożna.

1. Ustawić grill przed zapaleniem. Na brykietach umieścić brytfannę na ściekający tłuszcz, na środku pod żywnością. Wlać na brytfannę 1,5 cm warstwę wody. Można do niej również dodać sok owocowy, wino lub marynatę, aby poprawić smak przyrządzanego jedzenia. Nie dopuścić, aby płyn z brytfanny całkowicie wyparował.

2. W przypadku pieczenia bez rożna, umieścić mięso w kratce do pieczenia bezpośrednio na ruszcie.

3. W większości przypadków gotowanie konwekcyjne jest najlepsze przy zamkniętej pokrywie i zmniejszonej temperaturze.

4. Wyłączyć grill i pozwolić, aby się ochłodził przed wyjęciem brtyfanny. Ściekający tłuszcz jest bardzo łatwopalny. Niezbędne jest zachowanie szczególnej ostrożności w przenoszeniu brytfanny, aby uniknąć urazów.

PIECZENIE NA ROŻNIE

1. Na rożnie mieści się do 7 kg (15 kg) mięsa przy zachowaniu ograniczenia związanego z odstępem umożliwiającym obracanie mięsa. W celu uzyskania najlepszych rezultatów, mięso powinno znajdować się na środku rożna, aby zapobiec utracie równowagi.

2. Rożen można wykorzystywać wraz z rusztem, jeśli istnieje wystarczająca ilość miejsca. Umieścić mięso jak najbliżej uchwytu rożna, aby ułatwić przenoszenie mięsa.

3. Dokładnie umieścić mięso na rożnie przed położeniem go na grill. W przypadku drobiu, mocno powiązać skrzydełka i nóżki, aby uniknąć kontaktu z blachą.

4. W większości przypadków pieczenie na rożnie jest najlepsze przy zamkniętej pokrywie i zmniejszonej temperaturze.

5. Przed umieszczeniem mięsa na grillu polać mięso olejem roślinnym. Dzięki temu mięso będzie bardziej zrumienione na zewnątrz.

6. W większości do pieczenia na rożnie zaleca się stosowanie brytfanny na ściekający tłuszcz. Na brykietach umieścić brytfannę na ściekający tłuszcz, po środku pod żywnością. Wlać na brytfannę 1,5 cm warstwę wody. Można do niej również dodać sok owocowy, wino lub marynatę, aby poprawić smak przyrządzanego jedzenia. Nie dopuścić, aby płyn z brytfanny całkowicie wyparował. W przypadku pieczenia bez brytfanny, zwrócić szczególną uwagę na to, aby tłuszcz nie dostał się do ognia.

7. Stosować rękawice kuchenne do przenoszenia rożna lub pracy przy grillu.

8. Wyłączyć grill i pozwolić, aby się ochłodził przed wyjęciem brytfanny. Ściekający tłuszcz jest bardzo łatwopalny. Niezbędne jest zachowanie szczególnej ostrożności w jej przenoszeniu, aby uniknąć urazów.

TYLNY PALNIK ROŻNA

Niektóre modele grilli Broil King posiadają tylny palnik służący do pieczenia na rożnie. Metoda ta jest idealna do pieczeni i drobiu. Dzięki temu, że źródło ciepła znajduje się za żywnością, nie ma możliwości, aby spalający się tłuszcz przypalił lub zepsuł posiłek. Zapewnia to idealne rezultaty za każdym razem. Naczynie na ściekający tłuszcz umieszczona poniżej rożna zbierać będzie soki, którymi można polewać posiłek lub z których można utworzyć sos.

 

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA KONWEKCYJNEGO/PIECZENIA NA ROŻNIE:

Rodzaj mięsa

Waga

Temperatura

Czas

PIECZEŃ WOŁOWA 1,5-3 KG ŚREDNIA/NISKA

4 h

PIECZEŃ WOŁOWA 3-5 KG ŚREDNIA/NISKA

5 h

PIECZEŃ WIEPRZOWA 1-2,5 KG ŚREDNIA/NISKA

4 h

PIECZEŃ WIEPRZOWA 3-5 KG ŚREDNIA/NISKA

5 h

INDYK LUB KURCZAK 1-2,5 KG ŚREDNIA/NISKA

4 h

INDYK LUB KURCZAK 2,5-5 KG ŚREDNIA/NISKA

5 h

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Grille Gazowe, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: