Wskazówki dotyczące grillowania

Grillowanie to najpopularniejszy sposób wykorzystania grilla. Techniki grillowania zależą od indywidualnych upodobań…

1. Umieścić pojemnik z solą na grillu podczas przygotowywania mięsa. Mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zostanie posolone po przygotowaniu.

2. Nie polewać mięsa sosem do momentu, gdy będą gotowe w jednej trzeciej do jednej drugiej. Sosy zawierające pomidory, cukier lub olej łatwo się zapalają i mogą spowodować nieapetyczny wygląd i smak potraw.

3. Aby nie dopuścić do ‘wysuszenia’ steków, stosować szczypce zamiast widelca oraz rozpocząć grillowanie z ustawieniem „HIGH”, aby szybko obsmażyć mięso i zatrzymać soki w środku. Zmniejszyć temperaturę, gdy mięso zbrązowieje. Ogólnie rzecz biorąc, grubsze kawałki mięsa zwykle są bardziej soczyste.

4. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, uciąć kawałek w najgrubszej części lub blisko kości w celu sprawdzenia jego koloru.

5. W celu uzyskania lepszych wyników, nie dopuścić do kontaktu płomieni z przygotowywaną żywnością. W przypadku spalania się tłuszczu, zdjąć żywność z grilla. Dzięki temu będzie można uniknąć posmaku spalenizny, szczególnie w przypadku drobiu i wieprzowiny.

6. Grillowanie przy zamkniętej pokrywie i niskiej temperaturze spowoduje, że żywność będzie bardziej pachnieć dymem.

7. Po przygotowaniu żywności, zamknąć pokrywę i przekręcić regulację palników w pozycję „HIGH” na około 10 minut, aby spalić pozostałości żywności na ruszcie i brykietach.

8. W celu dodatkowej regulacji ciepła, zastosować dwie pozycje rusztu, aby podnosić i obniżać powierzchnię grillowaną.

      PRZYG.

CZAS
MIĘSO ROZM./WAGA

TEMP.

KRWISTE

DOBRZE WYP.
HAMBURGER PŁASKI KOTL. ŚR.-WYS.

10

20 MIN.
STEKI GR. 1 CAL ŚR.-WYS.

10

30 MIN.
STEKI GR. 1-2 CALE ŚR.-WYS.

20

40 MIN.
KOTL. JAGNIĘCY GR. 1 CAL NISKA-ŚR.

15

25 MIN.
KOTLET WIEPRZ. GR. 1-2 CALA NISKA-ŚR.

15

25 MIN.

ŻEBERKA

W CAŁOŚCI NISKA

40

60 MIN.
SKRZYDEŁKA W CAŁOŚCI NISKA

25

35 MIN.
FILETY Z KURCZ. W CAŁOŚCI NISKA

30

40 MIN.
FILETY RYBNE GR. 1,5 CALA NISKA-ŚR.

15

20 MIN.
HOMAR (ROZDZ.) W CAŁ./OGON NISKA-ŚR.

15

20 MIN.
Reklamy
Tagged with:
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: