Polędwica wołowa mamy

Wypróbuj ten przepis i zrób wrażenie na rodzinie i przyjaciołach wyjątkową
prezentacją na paterze.

Polędwica wołowa mamyporcja dla 10 osób – czas przygotowania 0:05

1 3kg kawałek polędwicy wołowej, 10cm-12,5cm średnicy
2 łyżki sproszkowanej musztardy
½ szklanki francuskiego sosu sałatkowego

12-24 godziny przed grillowaniem, opłukać i osuszyć polędwicę. Posypać mięso musztardą oraz pokryć obficie francuskim sosem sałatkowym. Przełożyć do szklanego naczynia, dobrze przykryć folią kuchenną i umieścić w lodówce. Doprowadzić mięso do temperatury pokojowej podczas przygotowywania grilla.

1. Rozgrzewać grilla, pokrętło na pozycji HIGH przez 10-15 minut.
2. Zmniejszyć ogień, pozycja MEDIUM. Nasmarować ruszt oliwą z oliwek.
3. Umieścić polędwicę bezpośrednio na ruszcie pod kątem 30°-45° na 20 minut odwracając o ⅓ co 6½ minuty.
4. Przenieść polędwicę z grilla do naczynia. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
5. Przenieść polędwicę z powrotem na ruszt, ułożyć w przeciwnym kierunku pod kontem 30°, piec przez 20 minut, odwracając o ⅓ co 6½ minuty. (Polewać sokami z naczynia).
6. Przenieść polędwicę na deskę do krojenia i przykryć folią i ręcznikiem, aby stworzyć izolację.
7. Odstawić na 10 minut przed krojeniem. Podawać z ulubionym sosem lub przyprawami.

 

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy do grilla, Przepisy na mięsa z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: