O stekach słów kilka

Doskonały StekBywając w supermarkecie lub w sklepie mięsnym mogłeś widzieć lub słyszeć poniższe zwroty, ale może nie do końca wiesz, co oznaczają. Ale zaraz wszystkiego się dowiesz. Dzięki nam bez kłopotu odróżnisz stek T-BONE od rumsztyka.

Polędwica: To jedno z najcenniejszych i najdelikatniejszych mięs. Polędwica wołowa wycinana jest z grzbietu z okolicy ligawy i rumsztyka. Swą delikatność to mięso zawdzięcza temu, że mięśnie polędwicy są cięte na kawałki; steki z polędwicy nazywane są filet mignon.

T-Bone: Stek T-Bone to stek z kością wycięty z lędźwiowej części tuszy wołowej. Angielska nazwa steku pochodzi od kości w kształcie litery T, która oddziela część polędwicy od większej górnej części mięsa. Steki te nie są tak delikatne jak steki porterhouse.

Porterhouse: Duże i grube plastry wycięte z rumsztyku z kością w kształcie litery T i dużą częścią polędwicy. Steki Porterhouse należą do najbardziej popularnych typów steków.

Rib-eye(antrykot): Stek Rib-eye to plaster mięsa wycinany znad żeber tuszy wołowej. Antrykoty należą do najbardziej popularnych i soczystych steków na rynku. Mięso z okolic żeber jest bardziej delikatne i tłuste niż pozostałe części tuszy. Dzięki większej ilości tłuszczu, steki i pieczenie z antrykotu są wyjątkowo delikatne
i aromatyczne.

Rumsztyk: Rumsztyk zlokalizowany jest w zadniej części tuszy w pobliżu udźca. Stosowanych jest klika sposobów wykrawania rumsztyków. Mięso jest twardsze niż fragmenty z innych części tułowia, czy okolicy żeber.

Łata wołowa: Łata wykrawana jest z mięśni brzucha tuszy wołowej. Steki z łaty wołowej są znacznie twardsze od polędwicy czy steków z mięsa i okolic żeber. Większość przepisów na łatę wołową zaleca
marynowanie lub duszenie mięsa.

Reklamy
Tagged with: , , , , , , ,
Napisane w Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: