Grillowany łosoś z syropem klonowym – kolejny pomysł na idealnego łososia

grillowany łosoś z syropem klonowymSkładniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 zielone cebule, plasterki pokrojone wzdłuż, a następnie na trzy
  • 1 deska cedrowa
  • Olej roślinny lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zanurzyć deskę cedrową w wodzie przez godzinę lub dwie.

W małym rondelku, połączyć syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień  i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Wymieszać z olejem sezamowym.

Rozgrzewać grilla w pozycji MEDIUM-HIGH przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do LOW.

Wyjąć deskę cedrową z wody, wytrzeć ją do sucha, i posmarować z jednej strony lekko olejem lub oliwą z oliwek. Ułożyć cebulę na desce a na niej łososia. Natrzeć łososia wcześniej przygotowanym sosem np. przy użyciu pędzelka silikonowego. Umieścić deskę na ruszcie i grillować przez pół godziny, aż mięso daje się dzielić na płatki.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Marynaty i Sosy do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy do grilla, Przepisy na ryby i owoce morza z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: