Wędliny domowej roboty – to jest to!

Wędzarnia na wióra drzewne

Chyba każdy z nas pamięta czasy dzieciństwa i smak wędlin przyrządzanych w domu przez naszych dziadków. Teraz, niestety, takich wędlin nie dostaniemy już w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy mogli je przygotować sami.
W tym momencie z pomocą przychodzi nam wędzarnia Broil King. Wędzenie mięsa jest znacznie dłuższym oraz bardziej złożonym procesem niż grillowanie na zwykłym grillu gazowym. W wędzarni możemy przygotowywać praktycznie wszystkie rodzaje mięs. Podczas przyrządzania potraw w wędzarni bardzo ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości płynów do mięs, które mają niewielką zawartość tłuszczu. Dzięki temu zabiegowi będą one miękkie i soczyste.

Zastanawiacie się, jak sprawić aby mięsa wędzone w wędzarni miały charakterystyczny aromat? Otóż rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste. W tym celu wykorzystujemy wiórki drewniane z tak zwanych twardych drzew, jakimi są orzech, dąb, klon i jabłoń. Nie należy pod żadnym pozorem stosować wiórek z drzew miękkich (świerk, sosna), ponieważ mają one bardzo dużo soków, które mogą nadać grillowanemu mięsu gorzki smak. Co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem grillowania w wędzarni, należy zamoczyć wiórki w wodzie, ponieważ mokre drzewo bardziej się do tego nadaje. Jeśli na ogniu położymy suche wiórki, to szybko się one spalą

Reklamy
Tagged with: , , , , ,
Napisane w Grille Gazowe, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: