Spróbuj tego na swoim grillu – grillowanie na drewnie

grillowanie na deskach cedrowych Grillowanie na drewnie

(polecamy: Łosoś grillowany na cedrowej desce)

Grillowanie bezpośrednio na drewnianej desce, to unikalny sposób przygotowywania naprawdę pysznych potraw. Mięsa i owoce morza grillowane na drewnie będą miały cudowny smak, aromat i z pewnością zachwycą Twoich gości. Dym z drewna umieszczonego bezpośrednio nad płomieniem nadaje mięsu wyjątkowy, grillowy smak. Przed rozpoczęciem grillowania, zanurz deskę w wodzie, soku, piwie lub winie na 30 – 60 minut. Rozgrzewaj grill ustawiając pokrętło na pozycję HIGH przez 10 minut, połóż zamarynowane i przyprawione mięso na desce, a następnie połóż deskę na ruszcie i zmniejsz płomień (ustaw pokrętło do pozycji MEDIUM/LOW). Kiedy mięso jest dobrze wypieczone, od razu jest gotowe do podania. To takie proste. Deski cedrowe są doskonałe do grillowania łososia, ale śmiało możesz
przyrządzać na nich także inne mięsa. Wieprzowina najlepiej piecze się na drewnie klonowym, natomiast do przyrządzania jagnięciny najlepsza jest olcha.

Polecamy:

Łosoś grillowany na cedrowej desce

Metoda: grillowanie na drewnie
Czas przygotowania: 60 minut

Cedr jest najpopularniejszą formą deski używaną do grillowania. Użyta prawidłowo nada łososiowi niepowtarzalny delikatny, a zarazem głęboki wędzony aromat.

Składniki:
Filet z łososia,  Ulubiona mieszanka przypraw, Oliwa Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Podczas grillowania na desce wydziela się subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna, który udziela się każdemu rodzajowi grillowanej żywności: warzywom, drobiowi, rybom jak i mięsu. Ważne: Deskę można również zanurzyć w soku, piwie lub winie. Za każdym razem wydzieli się inny aromat. Rozgrzać grilla, wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć na rozgrzanym ruszcie i rozgrzewać ją przez kilka minut. Następnie deskę odwrócić i gładką stronę posmarować lekko oliwą. Wyłożyć filet łososia na tak przygotowana deskę skórą do dołu i zamknąć pokrywę. Czas grillowania to od 15-20 min w przypadku fi letów. Czas grillowania całego łososia wydłuża się do 50 minut. Ryba jest gotowa wtedy, gdy mięso daje się dzielić na płatki. Upieczony filet można podawać na cedrowej desce, albo na półmisku.

Reklamy
Tagged with: , , , , , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Pozostałe, Przepisy do grilla, Przepisy na ryby i owoce morza z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: