Filet z wędzonego na ciepło łososia

 Filet z wędzonego na ciepło łososia Wspaniałe danie na gorący, letni dzień. Podane schłodzone jest idealne jako przystawka lub lekki lunch.

Przygotowanie i wędzenie łososia.

Przepis idealny dla początkujących.

Rozpuścić 50 g miodu i 50 g soli w 500 ml gorącej wody, dodać skórkę z cytryny i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zanurzyć 500 g fileta z łososia lub 4 porcje przygotowanych filetów bez kości w solance i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć filety z solanki, opłukać i wytrzeć do sucha w ręcznik papierowy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania wędzarni Bradley Smoker do wędzenia.

Następnie należy wypełnić dozownik brykietami z drzewa dębowego i ustawić  temperaturę 90 stopni.W momencie gdy temperatura osiągnie pożądaną wysokość , położyć filety na półkach i wędzić około 1,5 godziny.

Advertisements
Tagged with: , , ,
Napisane w Przepisy na ryby i owoce morza z grilla, Wędzarnie

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: