Kilka słów o wędzeniu na zimno w urządzeniach Bradley Smoker

Wędzenie na zimno

Na zimno wędzi się w dymie o temperaturze nie przekraczającej 30 stopni C. Właściwie dym powinien lekko się snuć wokoło mięsa. Czas trwania wędzenia zimnego – od kilkunastu godzin dni w przypadku kiełbas, do kilku dni nawet tygodni w przypadku szynek. Otrzymuje się produkt trwały, nadający się do przechowywania przez kilka miesięcy. W dawnych czasach, kiedy nie znano lodówek, mięso wędzone zimną spożywano przez całe lato.

Wędzarnia Bradley Smoker umożliwia wędzenie zna zimno bez zbędnego nadzoru nad całym procesem związanym z pilnowaniem temperatury oraz dokładaniu drewna

Oczywiście jak w każdym systemie zimnego wędzenia warunki zewnętrzne mają znaczący wpływ na cały proces

Temperatury

Po pierwsze, temperatura otoczenia powietrza ma wyraźny wpływ na proces. Oczywiście osiągnięcie niskich temperatur w zimny dzień jest o wiele łatwiejsze niż w gorące letnie popołudnie.

Wielkość wkładu mięsnego także ma znaczenie.

Dla osiągnięcia lepszych rezultatów w zimnym wędzeniu polecamy adapter zimnego wędzenia który oddzieli grzałkę spalacją brykiety od głównej komory

Reklamy
Tagged with: , , , , , , ,
Napisane w Poradnik Grillowania, Pozostałe, Wędzarnie

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: