Filet z łososia z rozmarynem, czosnkiem i oliwą z oliwek

Filet z łososia z rozmarynem, czosnkiem i oliwą z oliwek

Prosty sposób na doskonały posiłek szybki i przy minimalnym przygotowaniu

Składniki:

filety z łososia ze skórą (150-200 g na osobę)
młoda gałązka rozmarynu
czosnek
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie ryby:

Rybę należy opłukać, oczyścić i wysuszyć np. papierowym ręcznikiem.  Posiekaj drobno rozmaryn, przepuść przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj oliwę z oliwek i sól. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj w małej misce. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj filety z łososia lub całą rybę. Następnie rozgrzewaj grilla do pełnej mocy przez 1-1,5 minuty i ustaw pokrętło na MEDIUM-MIN i grilluj tak przygotowaną rybę przy zamkniętej pokrywie 10-13 minut.  Czas grillowania może być dłuższy lub krótszy w zależności od grubości ryby i temperatury w której grillujemy. Filety podczas grillowania stają się kruche i mogą się rozpadać (to oznacza, że ryba jest już ugrillowana).

Jako dodatek polecamy zapiekane w grillu bagietki przecięte na pół i posmarowane wcześniej przygotowaną mieszanką ziół i oliwy z oliwek.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania, Przepisy do grilla, Przepisy na ryby i owoce morza z grilla

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: