Czy twój Broil King jest już gotowy do zimy?

Gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa a liście zaczynają spadać z drzew, to jest najwyższy czas aby przygotować grilla na zimę. Nieważne czy grillujesz przez cały rok czy chowasz grilla na zimę i czekasz   do wiosny na następne grillowanie. Powinieneś już teraz poświęcić trochę czasu na czyszczenie i przegląd swojego grilla po długim lecie.  Takie okresowe czyszczenie i kontrola stanu grilla pomoże zapewnić jego długie funkcjonowanie przez wiele lat. Jest ono bardzo łatwe i proste do wykonania. Wystarczy wykonać kilka kroków.

Po pierwsze: Wyczyść dokładnie piekarnik. Wyjmij z wnętrza piekarnika wszystkie elementy i oczyść jego wnętrze za pomocą szczotki. Zeskrob pozostałości, które zgromadziły się na aromatyzerze palnika Flav-R-Wave.  Następnie użyj odkurzacza przemysłowego w celu usunięcia popiołu i resztek.  Rozrób w pojemniku ciepła wodę z mydłem i wyczyść dokładnie każdą powierzchnię grilla zarówno wewnątrz jak i na jego zewnątrz. Jeśli pojawiają się białe plamy utleniania, umyj zewnętrzną część obudowy wodą z mydłem. Powierzchnie dokładnie spłucz wodą, a następnie przetrzyj je szmatką nasączoną olejem kuchennym, aby przywrócić im blask. Do naprawy zadrapań lakieru i zarysowań użyj farby w sprayu odpornej na wysokie temperatury (300 st C).  Nie zapomnij o wyjęciu i wyczyszczeniu tacki na tłuszcz. Zapobiegnie to przepełnianiu się tacki i wylaniu tłuszczu na taras. Jeśli chowasz grilla na zimę np. pod pokrowcem, upewnij się że jest całkowicie suchy przed schowaniem.
Do drugie: Skontroluj dokładnie wszystkie części swojego grilla. Usuń palnik i sprawdź go pod kątem pęknięć i śladów zużycia.  Sprawdź czy są szczelne wszystkie połączenia, nie popękane węże itp. Pamiętaj, że należy wykonać co najmniej raz w roku lub po każdym długim okresie nieużywania test szczelności.  Teraz jest dobry moment aby pomyśleć o wymianie zużytych elementów i odnowieniu grilla. Jeśli problem występuje z reduktorem, wężem, palnikiem bądź  zaworami regulacyjnymi nie próbuj naprawiać tego sam. Skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym punktem serwisowym. Tylko w takich punktach masz dostęp do oryginalnych części zamiennych OMC.
Po trzecie: Wykonaj sezonowanie rusztów. Oczyść za pomocą szczotki swój ruszt, umyj go w ciepłej wodzie z mydłem i osusz. Następnie zastosuj cienką warstwę oleju jadalnego i dokładnie natrzyj nim ruszt z każdej strony. Olej pomoże chronić powłokę rusztów, zmniejsza przywieranie potraw i zapewnia ochronę uszkodzonych lub zużytych elementów rusztów przed rdzewieniem  Jeśli nie będziesz grillował przez zimę przechowuj ruszty w suchym i ciepłym miejscu.
Po czwarte: Jeśli jeszcze nie masz pokrowca ochronnego na swojego grilla, teraz jest dobry czas aby wybrać najodpowiedniejszy pokrowiec dla Twojego grilla.
Po piąte: Jeśli jesteś pewien, że nie będziesz przez dłuższy czas używał grilla, a butlę przechowujesz w specjalnej szafce pod grillem to ją odłącz i odstaw do dobrze wentylowanego pomieszczenia.

Pamiętajmy aby nie korzystać z grilla w zamkniętych pomieszczeniach a także umieszczać go z dala od łatwopalnych powierzchni.

Reklamy
Tagged with: , , , , , ,
Napisane w Poradnik Grillowania, Pozostałe

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: