Pomysł na smaczne danie – grillowany bażant

Grillowany BażantMięso z bażanta ma rewelacyjny aromat, który idealnie pasuje do grillowania. Należy pamiętać, że mięso z bażanta ma niską zawartość tłuszczu i może szybko wyschnąć na grillu. Dlatego wielu szefów kuchni zaleca dodawać dodatkowy tłuszcz  np. poprzez zawijanie mięsa długimi plastrami boczku, aby zachować delikatne i aromatyczne kawałki mięsa. Niezależnie jednak od tego jak będziemy piec bażanta pamiętajmy, że ma on sam w sobie niepowtarzalny smak  więc nie przesadzajmy z innymi aromatami. Inną metodą chroniącą naszego bażanta przed nadmiernym wysychaniem jest podlewanie jego w czasie grillowania sosami na bazie oleju i marynat. Doda to temu mięsu również odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy jednak, że istnieje różnica pomiędzy dodawaniem wody i tłuszczu do mięsa. Oliwa jest idealna do mięs bardzo chudych natomiast woda jest zdecydowanie lepsza do bardziej tłustych kawałków.  Grillowanie bażanta jest bardzo podobne do pieczenia kurczaka. Bażanty wydają się być nieco mniejsze niż wiele kurcząt tym samym czas ich przygotowania będzie krótszy. Cały bażant jest idealny do pieczenia na rożnie, a jego piersi są doskonałą alternatywą dla piersi z kurczaka.  Jednak są zdecydowanie lepsze w smaku.

Polecamy prosty przepis na bażanta z grilla w którym można wykorzystać sos barbecue do smaku.

Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 42 minut
Wydajność: 4 porcje

Składniki:

1 bażant, pocięty na kawałki
1 filiżanka sosu barbecue
1/4 szklanki roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki papryki

Przygotowanie:

Rozgrzej grill na średnim ogniu. Posyp kawałki bażanta solą, papryką i pieprzem. Gilluj 15-20 minuut, obracając od czasu do czasu. Podlewać  często ulubionym sosem barbecue w czasie grillowania. Zmniejszyć ogień na min. i grillować  jeszcze przez 10-15 minut.

Advertisements
Tagged with: , , ,
Napisane w Przepisy do grilla, Przepisy na drób z grilla
2 comments on “Pomysł na smaczne danie – grillowany bażant
  1. Jan Kowalski pisze:

    Fajny pomysł 🙂 Tylko skąd wziąć bażanta? Na grillujgotuj.pl jest masa fajnych przepisów, wiesz jak zrobić schab z jabłkami :)?

    • dynamic24pl pisze:

      Tuszki z bażanta można kupić np. w Makro. A co do schabu zapiekany schab z jabłkami oraz słodkim winem. Wychodzi on delikatny, słodko kwaśny. W sam raz na wesoły, miły obiad niedzielny!

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: