Techniki grillowania na desce

grillowanie na drewnianej desce

Grillowania na świeżym powietrzu to coraz częściej wybierana forma spędzania wolnego czasu. Wielu z nas grillowanie traktuje jak swoją pasję. Niektórych jednak standardowe formy grillowania nudzą i poszukują nowych sposobów na przygotowywanie mięs i warzyw z grilla. Dlatego coraz częściej takie osoby sięgają po drewniane deski do grillowania, dzięki którym grillowane potrawy nabierają zupełnie nowy wymiar i naturalny aromat dymu drzewnego.

Przed rozpoczęciem grillowania deskę taką należy moczyć w wodzie przez około godzinę. Możemy również do moczenia desek zastosować np. soki owocowe np. z wiśni czy jabłoni, które spowodują że grillowana potrawa na tak przygotowanej desce uzyska lekko słodki dymny smak. Również wina i inne alkohole są doskonałym dodatkowym aromatyzerem. Jeśli do namoczenia deski użyjemy wina, potrawa na niej grillowania powinna uzyskać lekko słodki ale i winny smak. Do wzbogacenia potraw grillowanych na drewnianych deskach można również użyć np. trawy cytrynowej czy rozmarynu. Należy je również moczyć przed użyciem. Ale stosujemy je już pod deskami na których grillujemy potrawę. Tego rodzaju dodatek stworzy unikalny niespotykany nigdy wcześniej aromat.

Stosowanie drewnianych desek do grillowania to świetny sposób na poszerzenie naszych doświadczeń z grillem.

Reklamy
Tagged with: , , , ,
Napisane w Akcesoria do grillowania, Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: