Ryby: grillowanie kilka porad

grillowanie rybRyba z grilla jest bardzo aromatyczna i soczysta. Przygotowując ryby na ruszcie musimy pamiętać, żeby mieć odpowiednio przygotowaną nieprzywierającą powierzchnię do pracy. Możemy to uzyskać np. naoliwiając oczyszczony ruszt grilla. Grillowanie ryb jest szybkie i proste. Ryby z grilla możemy dostać dosłownie w ciągu kilku minut dlatego są one idealnym posiłkiem np. po pracy. Najtrudniejsze w grillowaniu ryb jest rozpoznanie kiedy jest ona gotowa. Ryba z grilla kiedy jest gotowa da się łatwo dzielić widelcem a jej mięso będzie nieprzeźroczyste i błyszczące. Jeśli jakakolwiek część grillowanej ryby jest nieprzeźroczysta i nadal błyszcząca oznacza to, że jeszcze nie jest ona dobrze ugrillowana i nie powinniśmy jej takiej serwować z grilla. Aby ułatwić sobie grillowanie ryb rozpocznijmy od grillowania filetów i steków ponieważ są to z reguły równomierne cięcia. Jeśli jednak jedna część jest znacznie grubsza od drugiej np. w przypadku filetów to możemy rozważyć ich przecięcie. Ogólnie rzecz biorą mając do wyboru steki lub filety polecamy początkującym wybierać steki. Ponieważ filety mają tendencję do rozpadanie się podczas obróbki cieplnej. Natomiast steki i całe ryby wymagają dłuższego grillowania. W przypadku grillowania ryb można trochę pomyśleć o przygotowaniu soku z cytryny z np. roztopionym masłem. Przydaje nam się to podczas grillowania, dodaje smaku i wilgoć potrzebną rybie.

Reklamy
Tagged with: , , ,
Napisane w Pomysły na udane grillowanie, Poradnik Grillowania

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: